2012. október 8., hétfő

2. nap: A babakelengye nélkülözhetetlen darabjai


minél többedik gyerkőcről van szó, annál rövidebb a lista. persze első alkalommal igen komoly összeírással láttam neki a gyűjtögetésnek, valójában ha a baba adott, az anya adott, 2-3 body és rugi, 1 csomag pelenka és popsitőrlő, és gyakorlatilag minden megoldható, akár kiságy sem szükséges (ismerek olyat akinek a gyermeke soha, egyetlen éjszakát sem töltött a kiságyban).

persze manapság nem arról szól a világ, hogy minél kevesebb dolgot szerezzünk be, és minél egyszerűbben oldjuk meg ezt a dolgot, mert a méregdrága játszószőnyeg, zenélő forgó, babakocsi ringató szerkezet, mindent tudó pihenőszék stb-stb már mind ott van a gyerekszobákban az új családtag megérkezése előtt pár hónappal, szóval azért egy arany középút-listára mégiscsak szükség lehet. nos akkor jöjjön az immár háromszor is átgondolt kelengye-listám. :)


Kiságy+matrac (+2 váltás takaró és lepedő)
Utazóágy (kertesházban udvari alváshoz, nálunk szerencsére 1 hetesen már használni "kellett", de persze később is beszerezhető).
Pelenkázó
Fürdőkád (van aki nem használ, mi is csak 1-2 hónapig, aztán mentek a nagy kádba)
Bébihordozó autóba
Babakocsi (nézd, hogy merre, mennyit közlekedtek, nem mindegy hogy kis kerék, nagy kerék, lapra vagy esernyőre csukható, ha fel kell cipelned emeletre pl akkor könnyűt válassz, stb)
Rácsvédő a kiságyba (ne essen ki mindig a cumi, játék, stb, ha már sokat mocorog, ne üsse be a fejét, ne lógjon ki a keze-lába)
Pelenkázó táska (vagy egy nagyobb válltáska erre a célra, amit akár a babakocsira lehet akasztani: akár egy sétára textilpelus, 2 pelenka, popsitörlő, innivaló, 1 váltás ruha, 1-2 játék elférjen benne. mi elég sokáig, vagy 2 éves korig használtuk/használjuk).
Textilpelenka (szoptatásnál, böfiztetéshez, ha idegen ágyra, kanapéra teszem, van hogy ezen pelenkázunk, van hogy erős nap ellen ezzel betakarom, szóval legalább 10 db)
Bábiőr (ha esetleg kirakod a teraszra, vagy bent alszik, te pedig kint vagy, vagy külön helyiségben, ahol nem feltétlen hallod ha felébred alvás után)
Orrszívó (a porszívós a legjobb, a többi feleannyit sem ér)
Kisolló (a sajátommal vágtam nekik mindig)
Fürdővíz hómérő (pár hétig használtuk, utána úgyis tudod mikor jó a víz)
Fültisztító
Lázmérő (én sima higanyost használok)
Pelenka (5-10 db/nap, ez mindenkinél változó)
Popsitörlő, popsikrém (neogranormon)
Kamilla tea! (akár a szemét kimosni ha csipásodik, akár a fürdővízbe tenni, ha pirosodik a feneke, akár itatni egy nagyon enyhe kamilla teával, ha nyugtalan mert mondjuk nem tud kakilni, stb, nekünk mindig van itthon!)
Babaruha:
Body (56-62 -es méret , 10db)
Rugdalózó (2 db, mi csak pizsinek használjuk)
Hálózsák (mi nem használtunk sosem)
Zokni, harisnya
Talpas nadrág (nappal ebben vannak amíg nem állnak fel)
Overall (télen)
Sapka, kalap
Pulcsi, kabát vagy kardigán
Babaetetés:
Cumisüveg (2db, én kezdettől fogva itattam őket)
Kis cumik (van aki nem használ, nálunk a nagyoknál a latex, most a szilikonos jött be)
Bébi kanál (eleinte max vitamin beadáshoz)
Előke (ráér)
Kistányér (majd.... )

Kismamáknak a kórházi napokra:
2-3 hálóing, törölközők (külön kicsi sötét "alulra")
Eldobható bugyi (100 Ft-s kínai megteszi)
Intim betét (változó a méret, 4. napon én tisztaságit használtam)
Melltartó (szoptatós, vagy amiből könnyű megszabadulni és kényelmes, 2 db )
Mellszívó (AVENT, változó, hogy kell-e, mellgyulladást megelőzendő hasznos lehet)
Melltartóbetét (változó, hogy kell-e)
Szoptatós teakeverék (én nem ittam, de tény, hogy RENGETEG folyadék kell)

Ami nem feltétlen szükséges (mi is elvagyunk nélküle): baldachin, pihenőszék, zenélő forgó, sterilizáló, légzésfigyelő, bébiétel melegítő, csecsemő mérleg.
vannak dolgok, amiket a gyerekorvos/védőnő ír fel, hogy már a kórházi napokra, vagy hazaérkezéskor meglegyen: D-vitamin, K-vitamin, alkohol, hintőpor (köldökcsonk ápoláshoz, a mi doktornőnk mondjuk szinte tiltja a hintőport, sehová, semmire nem is szórtunk soha!), fürdetőkrém (az első hetekben jobb kerülni a bolti fürdetőket, sőt a johnson-okra mindhárom gyerkőcünk érzékeny, pedig a kórházban is azt használják!), popsikrém (mi használtunk gyógyszertári kevertet és neogranormont is, a sudocrem sem sokkal jobb, viszont drágább).
Na szóval a "kell" lista is bőven megcsonkítható, de azért kényelmet szolgál, valamint kiegészültünk még a hordozókendővel is (próbáltam korábban pl kengurut, ég és föld a különbség, a kendő javára!!!).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése