KARÁCSONYI MÉZES
A mézeskalács receptet Limara oldaláról nyúltam idén (a teljes recept itt található, az elkészítési móddal együtt: KLIKK), ugyanis eddig majdnem minden évben másikat próbáltam, de egyik sem nyerte el a tetszésemet 100%-ig. ez a recept, bár picit változtattam rajta, tökéletes, ma este sütjük a második adagot (már pihen a tészta).
Íme
Mézeskalács tészta:
- 40 dkg méz
- 30 dkg margarin*
Mikróban összemelegítem, míg a vaj elolvad.
- 50 dkg porcukor
- 6 egész tojás
- 2 tk. szódabikarbóna
- 1 cs. mézeskalács fűszerkeverék
Ezeket összeturmixolom.
- 1,5 kg liszt
*én a margarint cseréltem le zsírra, ezáltal egy kicsit talán több lisztet igényel, valamint a natúr (még ki nem díszített) sütik nekem nem voltak elég édesek elsőre, úgyhogy a cukor adagot is megemeltem 5 grammal. nem használtam fűszerkeveréket, csak érzésre fahéjat, szegfűszeget és egy kis gyömbért.
MÉZES ZSERBÓ
közkívánatra, ugyanis többen kértétek tőlem az utóbbi időben, én pedig mindig elfelejtem melyik is az a recept ami, így az emlékeimben és a könyvekben egyaránt kutatva jön elő az, ami, tehát leírom ide, így meglesz nekem is. :)
tészta:
- 1 egész tojás
- 15 dkg cukor
- 2 ek méz
- 2 ek tej
- kk szódabikarbóna
ezeket össze kell főzni sűrűre, majd hűlni hagyni egy kicsit, de még meleg legyen, amikor belekeverünk
- 45 dkg liszt
-et. ha kihűlt, 4 vékony lapot nyújtunk belőle, egyesével 180 fokon megsütjük őket (laponként 4-6 perc kb), de figyelni kell mert hamar elkezd pirulni. egész enyhe színe kell hogy legyen és már ki is lehet venni.
krém:
- 6 dl tej
- 12 dkg gríz - az eredeti recept szerint, én viszont újabban rétesliszttel készítem, sokkal finomabb!
- 20 dkg margarin
- 30 dkg porcukor
- vanília aroma (vagy vaníliás cukor, vaníliarúd belseje, stb)
továbbiak:
- barack lekvár
- rum (vagy rum aroma, de nem fontos)
- reszelt narancshéj (ez sem fontos)
a tejből és a grízből (lisztből) tejbegrízt készítünk, és teljesen kihűtjük. a vajat habosra keverjük a cukorral és a vaníliával, végül a kihűlt tejbegrízzel, és mehet bele a reszelt narancshéj. a barack lekvárt összekeverjük a rummal.
összeállítjuk a sütit: 1 lap, megkenve baracklekvárral, a krém 1/3 részével, majd jöhet a következő lap. a tetejére lap kerül, arra már nem kenünk semmit, csak a csokimázat:
csokimáz:
- 2 ek kakaópor
- 2 ek porcukor
- 5 dkg vaj
- kevés víz
a tortabevonó csokit erre a sütire nem ajánlom, mert az keményre dermed, a süti pedig idővel megpuhul, és szétnyomódik a szeleteléskor.
az elkészítéshez is kell egy kis idő, de ennek össze kell érnie, érdemes 1 nappal fogyasztás előtt elkészíteni, és hűtőben állni hagyni egy éjszakán át.
Hm, ez a mézeskalács rercept is egészen más, mint amit én ismertem. Azzal rengeteget kell dolgozni és az adott 1kg lisztet képtelenség elkeverni benne. Azt most megcsináltam, de elég laza-ragadós lett a tészta. Kell még gyúrni és akkor keményebb lesz?
VálaszTörlésMézes zserbót is köszi, azt majd hétvégén csinálom meg, mert elég macerásnak tűnik...