2012. augusztus 29., szerda

repül az idő, 4!


nem, most kivételesen nem arról szeretnék írni, hogy már csak 4 nap választ el az indulástól, hanem arról, hogy 4 hónapos lett a legkisebbünk. na innentől kezdve a bejegyzést védőnők és "kötődően nevelők" ne olvassák... :)

szóval írtam arról nemrégiben, hogy Konival problémás estéink vannak, ami odáig fajult, hogy másfél óránként ébredt éjjel enni, mi több, lakmározni (utána 1 perc alatt vissza is aludt), holott 2 hónaposan már prímán átaludta az éjszakákat, evés nélkül értendő, természetesen. szóval pár hete gondoltam egyet: akkor hozzátáplálás ON. az első falatot kétes arckifejezéssel fogadta, a második alkalommal viszont már úgy tolta befelé a barackot, mint anno Milán, öröm volt nézni, mára pedig már túl vagyunk az alma, barack, banán, répa, krumpli (és ezek variációi) témakörön, és elmondhatom, hogy abszolút nem válogatós. beálltunk az "éjjel már csak egyszer eszik" üzemmódra, és bár bőségesen van mit ennie ciciből is (reggel fél6, fél9, 11, -fél2-kor kanalazás van, 200gramm!!!- 2-kor ismét cici, majd fél6, fél8, fél10 és éjjel 2). minden alkalommal mindkét oldalamat behabzsolja, hát nekem még ennyit evő gyerekem sosem volt. tekintve, hogy minden esténk jóval kiegyensúlyozottabb, és az éjszakáink is sokkal pihentetőbbek, állítom hogy neki bizony szüksége volt a "szilárd" táplálékra már most... amúgy pedig úgy gondoltam akkor, hogy ha már akkora, mint egy 4-5 hónapos, és úgy is viselkedik, mint egy 4-5 hónapos, akkor ehet úgy és annyit, mint egy 4-5 hónapos és pont.

ja mert hogy a fordulás hasról hátra már megvolt az előző hófordulókor is, mostanra már gyönyörűen megvan a hátról oldalra félhold, körbe-körbe kúszik, néha tolat is, és csinál egy olyan akrobatikus mutatványt, amit a többiek azt hiszem nem: alkar támaszban lent van a felső teste, a fenekét felnyomja, de úgy, hogy csak a lábujjhegye van az ágyon... érdekes. pár napja nyúl a tárgyak után, megfogja a játékot, és egyre többet beszélgetünk, most már összetett mondatokat is mond. :D na jó ezt nyilván úgy kell érteni, hogy hosszan mondja a gügyögéseit, és ha leutánzom, válaszol! döbbenet.
továbbra is nagyon anyás egyébként, bár biztos hogy ebben annak is nagy szerepe van, hogy A.-nak rá jut sajnos a legkevesebb ideje, azért a nagyokat sokkal többször segített fürdetni, tornáztatni, és számtalanul aludtak rajta amikor csecsemők voltak, most pedig erre sajnos nincs idő, mert ha A. esetleg itthon is van, akkor is tesz-vesz és dolgozik, meg néha eszik és alszik, de eleve keveset van itthon.

a "kötődően nevelőket" pedig azért emeltem ki az elején, mert egyre több helyről olvasok "róluk", és néha nyílik a bicska a zsebemben (természetesen csak képletesen), de őszintén. eleve ez az elnevezés azt feltételezi, hogy aki nem úgy nevel mint ők (röviden és tömören: igény szerinti szoptatás akár óránként, vagy minden nyikk-re, együtt alvás, rengetegsok hordozás, stb), szóval aki nem így neveli a gyermekét, az nem fog kötődni a szülőhöz. namármost mi egy közösen kialakított napirendet követünk (szerintem kellenek a keretek, nagyobb biztonságot nyújtanak, mint a füttyentésre ugrás), és Koni pl sokkal nyugodtabban alszik a saját helyén, mint bárhol máshol. eleve olyan természet, hogy MINDEN érdekli, és nála talán a jó (és hosszú) alvás fontosabb, mint a jó (és sok :D) evés, valamint igen nagy a mozgásigénye. tehát ha rajtam alszik kendőben, akkor eleve nehezebben alszik el, mert mindig van valami néznivaló, ezáltal túlfárad, ezáltal nem alszik olyan jól, majd 1 óra múlva besokall, mert nyilván kevésbé tud mocorogni, mint egy ágyon, vagy babakocsiban, játszószőnyegen, stb. ezek mellett én nem gondolnám, hogy kevésbé kötődik: nem szokott sírni, nem hasfájós, de ha "rosszabb" napja van, egyszerűen felveszem, és azonnal megnyugszik.
a rosszabb nap alatt pedig azt értem, hogy nyilván valamelyest rá is hatnak a frontok, de mostanság más oka is volt a nyaffra, ugyanis jelentem: kibújt az alsó két foga, rekordot döntve ezzel a tesók között, szóval holnaptól kiflit is kaphat (nem). :D

a kötődő nevelésről (illetve az arról alkotott véleményemről) írok majd egy bejegyzést bővebben, mert most csak belecsipegettem a témába, nem ide passzol, és tudom hogy kapok majd érte, de nem szeretném a Konival kapcsolatos bejegyzéseket "ronda" kommentekkel tönkretenni. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése