2013. szeptember 25., szerda

Egy s..ggel két szülőin....

Nem először fordult elő a probléma, hogy egy hátsóval kell(ene) két szülői értekezletet végigülni, de hát van akkora, hogy mégis megtehetem, ugye. Néha ugyan felvetődik, hogy ááááá, nem egy napon lesz a két csoportban, de aztán valahogy mégis úgy alakul hogy de, én meg így jártam, rendszerint majdnem utolsóként távozom az oviból emiatt, oda se neki. Amiért meg akartam írni ezt a bejegyzést, nem is ez, hanem az, hogy ismét felvetődött néhány dolog, ami erőteljes szemöldökfelhúzásra ad okot. 

Már-már szokásos a "beteg gyereket nem viszünk oviba" témakör, mert hogy hol a határ betegség esetén, ugye. Van aki beviszi a náthás gyereket (mint pl én is), amitől néhány anyuka kiakad, de Milán pl szeptembertől májusig náthás, mégsem megoldás ha nem jár, főleg hogy neki már kötelező, mivel elmúlt 5 éves. Vannak viszont olyan anyukák, akik az egyik nap fosás-hányással vagy épp magas lázzal küzdő gyereket másnap is beviszik, gyógyszerrel jól megtömve, még olyanok is, akik amúgy otthon vannak kisebb tesóval, tehát még csak nem is munkahelyféltés az ok, na ez már tényleg a meredek kategória, még akkor is ha én magam úgy gondolom, hogy az immunrendszer attól (is) fejlődik ha edzésben van. Most új óvodavezetőnk van, (elméletileg) szigorúbbak lesznek ez ügyben a pedagógusok, és nem fogják átvenni a szülőtől a beteg gyereket, "vigye ahova akarja" alapon, na erre mondjuk kíváncsi leszek.

Az ovi nálunk reggel 6:30-tól 17:00-ig van nyitva. Ez mondjuk egy gyereknek eleve nagyon hosszú idő, főleg a kiscsoportos korosztálynak, de látom hogy a helyben dolgozó szülők is rohannak a gyerekekkel már oda nyitásra, majd délután értük hogy még zárás előtt el tudják hozni őket, vagy külső segítséget vesznek igénybe, de nem egyszerű... és még nem beszéltünk mondjuk egy budapesti 8-f5-ig tartó munkarendről, ahová már reggel fél7-kor elindulni késő, 5-re meg kizárt hogy bárki is hazaérjen. Mindegy, ez van, az összes helyi ovinak ez a nyitva tartása, és biztos sokaknak nehéz, de ha már egyszer ide jár a gyerek, akkor nincs más lehetőség, valahogy meg kell oldani a dolgot. Az óvodavezető most külön kérte a rendszeresen későket (mert egyszer-egyszer, baleset, forgalmi dugó, stb esetén előfordul, és ilyenkor a szülők általában telefonálnak is...), hogy amennyiben nem érnek oda 5-ig a gyerekért, kénytelenek lesznek átadni a rendőrségnek, aki értesíti a gyámhatóságot... hozzáteszem valahol jogos, de azért mégis igen keményen hangzik. Nem lehet hogy ezek szerint szükség lenne arra, hogy tovább legyen nyitva az óvoda? Legalább az egyik az 5-ből.

Lecserélték a kaja beszállító céget is. Az egyik csoportos óvónéni szerint a kaja pocsék és kevés is (a vezető óvónő szerint nem), és valószínűleg így is van, mert bár a gyerekek nem panaszkodnak, rendszeresen farkas éhesen érnek haza, fél5-kor már elhangzik az "anya mit lehet enni ami azonnal készen van?", majd fél7-kor vacsoráznak 1-2 egész szelet kenyeret, és ha A. hazaér (7-fél8) még mellé ülnek és mennek a falatkák jobbra-balra, és egyik csemete sincs elhízva, sőt. Azért tavaly ilyen nem volt... Milánék csoportjában megszavaztattam az időnkénti nasit, nem feltétlen kötelező jelleggel, de felvetettem hogy ha a szülők nagy része nem tiltja az édességet (mert vannak ám ilyenek is), akkor időnként bevihetnénk 1-1 csomag kekszet, nápolyit, akármit, és ha szar vagy kevés az ebéd, uzsi, akkor mehetne nekik valami ilyesmi desszert, oké hogy nem túl nagy a tápértéke, de mégsem lehet bevinni pl szendvicset, a gyümölcsöt már amúgy is a szülők viszik, szóval a lényegen nem változtat. A szomorú csak az, hogy havonta 9-10 000 Ft/gyerek a kaja az oviban teljes áron, és a gyerekek tényleg éhesek... 

Miután végighallgattam az összevont szülőit, mentem az egyik csoportba, miután vége volt ott is, mentem át a másikba, és ott ért a mély megdöbbenés, ami már csak hab volt a tortán. Az egyik gyerkőc anyukájával beszélt az egyik óvónő, hogy mozgással meg ezzel-azzal mit lehetne fejleszteni, és a gyerkőc rendszeresen bepisil alváskor, és ráadásul, feltehetőleg, szeretethiánya van a gyereknek, mert sokszor odabújik a pedagógusokhoz, és simogatni kell elalváskor. Ezt az anyuka indulatosan cáfolta, majd közölte, hogy ő sokszor mondja a gyereknek hogy menjen oda hozzá és adjon egy puszit, de a gyerek nem akar! És hogy egyébként pedig milyen lassan eszik, és arra kéri az óvónőket, hogy ha gyereke nem fejezi be időben az ebédet, akkor vegyék el tőle a kaját, mert az étkezést be kell fejezni, ne szüttyögjön rajta. He? Inkább kijöttem mert ezt nem akartam hallani... féltem hogy felpofozom a nőt, komolyan. És nem egy ilyen van! 

Volt még pár más dolog, de most "csak" ennyi szófosás fért bele az időmbe... 

1 megjegyzés: